Möt våra ambassadörer, Emma och labradoren Quincie!

Hej Emma! Kan du berätta lite om dig själv?

Jag är en positiv och glad person och är matte till min servicehund Quincie, vi bor i Varberg. När jag inte jobbar som marknadsförare i Göteborg har jag stort intresse av hundträning. Jag tackar aldrig nej till en utekväll med vänner eller familj, och är även en adrenalin-junkie så att resa är ett måste - både till värmen och högt upp i skidbacken med sitskin.

Vem är Quincie?

Quincie är en glad och energifull 3-årig labrador som vet hur man njuter av livet. Hon är även en väldig modig och orädd hund. Denna tjejen vet vad hon vill och är lika envis som sin matte vilket är på gott och ont. Hon vill gärna visa att hon kan saker och är alltid villig att lära sig något nytt. Men hon är även bestämd med vad hon inte gillar, ett exempel på detta är vatten. JA, jag fick labradoren som inte gilla verken att bada eller gå ut i regnet!Hon går absolut inte i vattenpölar om man inte måste, med andra ord så finns det en anledning varför hon har fått smeknamnet “lilla divan”.

Det bästa med Quincie är hennes optimism. Hon är alltid glad över det lilla och det som är underbart med hennes optimism är att den smittar av sig. Om hon blir taggad på att t ex träna, gå ute eller något annat så blir även jag det. Hon är extremt glad i mat och det bästa på sommaren är vattenmelon, hon lever efter mottot “om det går att äta ska det ätas”. Men för henne är nog höjdpunkten på dagen när det är dags för frukost, lunch och middag!

Hur var det när Quincie flyttade hem till dig?

För 2 år sedan förändrades mitt liv - hundra procent till det bättre, men det blev absolut inte som jag hade förväntat mig. För två år sedan hade jag aldrig haft en hund eller ens passat en hund. Nu skulle jag inte bara bli hundägare utan även hundförare. När de kom från Kustmarken och lämnade Quincie var jag väldigt glad men också nervös för jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Jag hade någonstans byggt upp en bild i mitt huvud hur det skulle bli utifrån saker jag hade läst, hört och sett. Det var romantiserad bild av verkligheten, inte för att jag trodde att inget skulle bli svårt, utan för att jag hade helt fel om vad som skulle bli svårt och lätt.

Quincie lärde mig fort att det svåra skulle inte bli att träna henne till en assistanshund, det var den lätta delen. Det svåra var att lära känna denna fantastiska och underbara individ som hade kommit hem till mig. Jag har älskat Quincie sedan dag ett, men att lära känna henne och ha tillit tog tid vilket i mitt huvud då skulle bara ta tre dagar. Det tog tid för oss båda att lära känna varandra och att lita på varandra och forma en ny vardag. Det var tufft att få hem en hund som man inte kände och samtidigt lära sig vad det innebär att vara en hundägare och en bra hundförare. Men dessa två åren utan Quincie vill jag inte ens veta hur det hade kunnat sett ut. Jag kan inte föreställa mig hur livet var innan jag hade Quincie eftersom det känns som hon alltid har varit en del av mitt liv och det vill jag aldrig ändra på.

Vad hjälper Quincie dig med i din vardag?

Många säger att en hund är bara en hund. Det är mycket som är fel med det uttrycket men för mig är Quincie allt annat än bara en hund. Först och främst är hon en fantastisk servicehund och med andra ord ett hjälpmedel för att klara av min vardag mer självständigt, detta på grund av min funktionsvariation cerebral pares (CP-skada) som påverkar min förmåga att styra visa muskler i min kropp vilket i sin tur leder till att jag har tex svårt med min finmotorik och balans. Så Quincie hjälper mig att hämta saker och ta upp föremål samt förflytta mig genom att hon agera gåstöd. Hon kan även hjälpa mig att ta av mig jackan, öppna dörrar och mycket mer.

Har ditt liv förändrats sedan Quincie kom in i bilden?

Quincie är inte enbart fysiskt till hjälp utan även en enorm trygghet. Känslan att inte vara själv utan att alltid ha sin bästa vän vid sin sida går inte att beskriva. På grund utav min fysiska funktionsvariation kan jag i många situationer känna miig lite utsatt och att inte behöva känna sig ensam i de situationerna betyder mycket för mig. Sist men inte minst har Quincie bidragit till en ökad självständighet på olika sätt i min vardag. Hon ger mig även viljan att fortsätta kämpa fysiskt och mot alla fördomar och orättvisor som finns kring människor med funktionsvariationer.

Quincie har förändrat mitt liv på så vis att vardagen är alltid lite ljusare och har så mycket mer glädje i sig. Hon har ändrat synen på mig själv och har gett mig tryggheten och självförtroendet att våga stå upp för mig själv lite mer och inte bara för mina rättigheter.

Vad tycker ni om att göra tillsammans?

Vi tycker om att ta skogspromenad tillsamman, träna rallylydnad och mycket gos.

Är det något mer du vill berätta om din och Quincies fina relation?

Jag vill även tillägga att det fina med att en servicehund som Quincie är att våran relation är så jämlik. När man har en funktionsvariation innebär det att din fysiska frihet och självständighet alltid ligger i någons annans händer, och du är alltid mer beroende av en person än vad den är av dig. Därför är min relation med Quincie värdefull och speciell eftersom hon behöver mig lika mycket som jag behöver henne.

En annan sak som har varit en utmaning för oss båda är att Quincie är en hund som älskar precis allt och alla. Detta har varit en sak vi behövt träna mycket på eftersom hon gärna har velat hälsa på människor, och ofta i situationer då hon inte ska det. Men efter mycket träning och uthållighet har hon nu fattat att när selen är på så är det jobb som gäller. Men när selen väl åker av så får man återgå till att vara den busiga och översociala vovven man egentligen är! Hon ju har en talang för att charma de flesta människor hon möter.

Vi på petgood skulle inte kunna vara mer stolta över att ha Emma och Quincie som våra ambassadörer!

Följ deras utmaningar och äventyr på Instagram: @emma_and_quincie

 

Det är gott. Det är näringsrikt. Det är naturligt. Det är hållbart. Det är vetenskapligt baserat. Det är djurmatsrevolutionen.

Pernilla Westergren, Grundare & VD